Αν ο πλανήτης ήταν τράπεζα θα είχε σωθεί

Έρχεται ο Σεπτέμβρης και η τηλεόραση έχει γεμίσει με διαφημίσεις για σχολικά είδη. Προσφορές επί προσφορών για τον καλύτερο δυνατό τρόπο μελέτης των παιδιών.

Καινούργιο γραφείο, καινούργιο φωτιστικό, καινούργια τσάντα, όλα καινούργια.

Επειδή ως γνωστόν, ο μαθητής για να διαπρέψει και να φέρει καλύτερους βαθμούς στο σπίτι, πρέπει να μελετήσει σκληρά.

Για να μελετήσει σκληρότερα από κάποια προηγούμενη χρονιά, πρέπει να απολαύσει κάποιες υλικές απολαβές. Να έχει «το καλύτερο» από το συμμαθητή του, έτσι, επειδή ο ανταγωνισμός είναι υγιής και προάγει ένα υγιές σκεπτικό.

~~

Η αντιπαλότητα μεταξύ των παιδιών βοηθά. Τα βοηθά να καταλάβουν τις αξίες και τις δυσκολίες της ζωής, τα προετοιμάζει για να την πιάσουν από τα μαλλιά, προσπαθώντας να τη φέρουν στα μέτρα τους.

Στα τέλεια αυτά μέτρα τους, τα οποία θα έχουν γαλουχηθεί επάνω σε ένα καινούργιο γραφείο, από την Τρίτη του δημοτικού. Το οξύμωρο είναι ότι όσα προϊόντα παρουσιάζονται για προσφορές και σε τιμές κάτω του κόστους, είναι ακριβά.

Πολύ ακριβά.

~~

Αρκετά ακριβά για να κάνει τους γονείς να σκέφτονται εάν θα πρέπει να αγοράσουν όσα βλέπει το παιδί να διαφημίζονται.

Αλλά από την άλλη, όπως είπαμε, όλα αυτά θα το βοηθήσουν το παιδί να φέρει βαθμούς. Θα του εξάψουν την περιέργεια για μάθηση και τη θέληση για μελέτη.

Οπότε, αναπόφευκτα, οι γονείς θα μεταμορφωθούν σε καταναλωτές, θα ντυθούν πελάτες σε τράπεζα προκειμένω να σώσουν το παιδί από μια ζωή χωρίς μελέτη.

~~

Πηγή εικόνας: 902.gr

~~

Έρχεται, επειδή είναι και καλοκαίρι ακόμη, κάποια είδηση για μια εστία πυρκαγιάς στο οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Σε όποιο σημείο και να πιάσει μια φλόγα, κινδυνεύουμε.

Είμαστε ανοχύρωτοι κι απαίδευτοι χρόνια τώρα, δεν παίζει ρόλο ο τόπος στον οποίο η πύρινη λαίλαπα θα ξεσπάσει. Είναι σίγουρο ότι ο τόπος πράσινου θα καεί.

Και όπως κάθε φορά, δε φταίει κανένας. Ούτε ο κρατικός μηχανισμός μας, ούτε εμείς οι ίδιοι. Απλά έτυχε και δε φταίμε ποτέ.

Όχι, μια τέτοια άποψη είναι εγκληματική. Γιατί; Επειδή πολύ απλά, φταίμε.

Ναι, φταίμε κι εμείς οι ίδιοι.

~~

Δεν υπάρχουν υποδομές δασοπροστασίας ακούω να λέμε, όλοι μας. Τί ακριβώς κάναμε ή κάνουμε για να αλλάξει αυτό;

Τίποτα απολύτως.

Κάθε καλοκαίρι, το μόνο που μας υπενθυμίζουν οι υπεύθυνοι, είναι να μην πετάμε γόπες από τα αυτοκίνητα μας. Και το νούμερο της πυροσβεστικής, να το έχουμε πάντα πρόχειρο.

Δε μας νοιάζει να κάνουμε και κάτι το διαφορετικό, έτσι κι αλλιώς δε μιλάμε για τις καταθέσεις μας στην τράπεζα. Μιλάμε για κάτι μικρότερης σημασίας, την καταστροφή του πράσινου της χώρας μας.

Την αφάνιση των ειδών και το χαμό των ανθρώπων που δεν προλαβαίνουν να προστατευτούν.

Έτσι και η καταπράσινη σε πολλά σημεία χώρα μας ήταν τράπεζα, θα είχε χρεοκοπήσει. Ή κάτι τέτοιο συνέβη;

~~

Πηγή εικόνας: CNN.gr

~~

Δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. Έτσι κι αλλιώς, εμείς είμαστε μια μικρή κι αραιοκατοικημένη χώρα. Επηρεάζουμε το βιοσύστημα μηδαμινά. Ο Αμαζόνιος είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας.

Και οι πνεύμονες του πλανήτη φλέγονται. Κι ούτε κουβέντα για την καταστροφή που επίκειται. Άλλωστε τί σημασία έχει για εμάς, εμείς ζούμε στο σήμερα.

Ο πλανήτης θα πάψει να ζει αρκετά χρόνια αργότερα.

~~

Πηγή εικόνας: mothership.sg

~~

Οι χώρες της Αμαζονίας έχουν πληγεί θανάσιμα από τις εκατοντάδες εστίες πυρκαγιών τον τελευταίο καιρό. Οι ισχυροί του κόσμου έχουν ανακοινώσει αποζημιώσεις.

Το πράσινο που έχει καεί, δε ζήτησε αποζημίωση. Το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί, δε ζήτησε αποζημίωση. Ο πλανήτης που κινδυνεύει χρόνο με το χρόνο περισσότερο, δε ζήτησε αποζημίωση.

Η τράπεζα που μου έδωσε το δάνειο για να αγοράσω ένα σπίτι να βάλω το σαρκίο μου μέσα και αδυνατώ να την πληρώσω, μου ζήτησε αποζημίωση. Και της την έδωσαν οι πιστωτές μου, εκείνοι στους οποίους απευθύνθηκα όταν δε μπόρεσα να πληρώσω τη δόση της.

Και η τράπεζα σώθηκε.

Φαντάζεσαι να είχε ζητήσει αποζημίωση κι ο πλανήτης για όλα όσα μας έχει δανείσει κι αποδείχτηκε ότι δεν καταφέραμε να τον ξεπληρώσουμε;

Θα είχε σωθεί.

~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts