Το Άρθρο 13 ξεχάσαμε

Όταν ξεκίνησε να εμφανίζεται το internet, μια εξωγήινη τεχνολογική ανακάλυψη κατά τους περισσότερους υπερήλικες του τότε, οι περισσότεροι πιστέψαμε ότι η δικτατορία της ηλιθιότητας έπεσε.

Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, με τη δύναμη του internet να έχει πλέον γιγαντωθεί, βλέπουμε ότι η δικτατορία η συγκεκριμένη υπάρχει.

Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.

Μετά την ψήφιση του πολλά διαφημιζόμενου «Άρθρου 13» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διαδίκτυο θα ελέγχεται.

Το περιεχόμενο πολλών δημιουργών, από οποιαδήποτε τέχνη ή οποιαδήποτε δημιουργική ομάδα, θα λογοκρίνεται. Οι απλοί χρήστες θα έχουν μικρότερη πρόσβαση σε οτιδήποτε τους ενδιαφέρει.


Φημολογείται, αν και από όσα έχω καταλάβει νομίζω ότι είναι σίγουρο, ότι οι απλοί χρήστες θα λογοκρίνονται επίσης.

~~

~~

Μια απλή φωτογραφία η οποία περιέχει το οτιδήποτε “licenced” και για την οποία φωτογραφία ο χρήστης δεν έχει πάρει την άδεια από την εταιρία για να δείξει το προϊόν της, μάντεψε τι θα παθαίνει:

Σωστά, δε θα κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πίσω από το παραπάνω ψήφισμα, βρίσκονται φαινομενικά οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής.

Είτε μιλάμε και αναφερόμαστε σε εταιρίες κινηματογράφου, είτε μουσικής, είτε μόδας, είτε ποτών, είτε εδώδιμων κι αποικιακών.

Είτε στις οποιεσδήποτε.

~~

Τώρα, πραγματικά η θεωρία και το σκεπτικό μου με κατευθύνουν να πιστεύω ότι πίσω από το «Άρθρο 13» και το κάθε τέτοιου είδους άρθρο, βρίσκεται απλά η έλλειψη ελευθερίας.

Η δικτατορία της ηλιθιότητας από πιο πάνω.

Να πάρουμε ένα μικρό αλλά τρανταχτό παράδειγμα από τη χώρα μας.

Η τηλεόραση πεθαίνει, όλοι όσοι έχουν απομείνει και προσπαθούν να πείσουν ότι δημιουργούν εκεί μέσα, αποτυγχάνουν.

Αντιθέτως, το ελληνικό διαδικτυακό σύνολο δημιουργών τα τελευταία χρόνια προσφέρει.

Δημιουργεί προϊόντα, απευθύνεται σε συγκεκριμένα κοινά και δίνει τη σημαντικότερη δυνατότητα που μπορεί να δώσει μια κοινότητα, μια κοινωνία, μια χώρα, μια πραγματικότητα στον κόσμο:

Τη δυνατότητα της επιλογής.

Επιλέγεις να παρακολουθήσεις τον τάδε επειδή σου αρέσει η σελίδα του στο youtube κι ότι δημιουργεί, επιλέγεις να διαβάσεις μια κριτική ή ένα κείμενο κάποιου άλλου επειδή σε ενδιαφέρει ο τρόπος σκέψης και έκφρασης του.

Α ναι, θέμα θα έχουν και τα απλά sites αναμετάδοσης ειδήσεων ή απλής κειμενογραφίας. Εμείς δηλαδή.


Αλήθεια παιδιά.

~~

Τώρα, αυτό που θα συμβεί είναι αυτό που συνέβαινε για χρόνια στη χώρα.

Θα επιβιώσει το μόνο μέσο με καλά φιλτραρισμένα θέματα και περιεχόμενο που δεν ενδιαφέρει την πλειοψηφία η οποία θα είναι το μέλλον της χώρας, αλλά τη μειοψηφία η οποία αποφασίζει μόνη της για όλους μας.


Και ναι, αυτό το μέσο είναι η τηλεόραση.

~~

~~

Ξέρετε κάτι; Δε μου αρέσει να κινδυνολογώ, δε μου αρέσει να γκρινιάζω χωρίς κανέναν λόγο.

Καλά, ίσως λίγο να μου αρέσει η γκρίνια, αλλά μέσα στα πλαίσια της λογικής.

Όμως δεν μπορώ να πιστέψω τη δικαιολογία ψήφισης του Άρθρου. Την προστασία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ψεύτικα νέα.


Επειδή, για αντικειμενικότητα και αλήθειες, όλοι απευθυνόμαστε και αναζητούμε απαντήσεις σε τηλεόραση και καθοδηγούμενες φυλλάδες.

Σίγουρα.

Όχι, πραγματικά, ποιος δεν πιστεύει ότι ακούγεται από την τηλεόραση και διαβάζεται από συγκεκριμένα ιστολόγια; Αφού όλα είναι αλήθεια.


Τέλος πάντων.

~~

Επίσης συμφωνώ με τους δημιουργούς περιεχομένων, ειδικά φωτογράφους, οι οποίοι θέλουν η δουλειά τους να πάψει να υπάρχει ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιείται από όλους μας χωρίς κανένα κέρδος.

Όμως βρίσκοντας πάτημα σε μια τέτοια λογική κατά πολλούς απαίτηση των δημιουργών, έρχεται κάτι το οποίο θα είναι σκοτεινό για τον κόσμο του μέλλοντος.

Και άγριο.

Σε όσους πιστεύουν ότι δε θα επηρεαστεί ο διαδικτυακός κόσμος και λοιδορούν όσους πιστεύουν το αντίθετο, έχω να δηλώσω το εξής:

η πραγματικότητα είναι πιο τρελή από το πιο παρανοϊκό μυθιστόρημα.

Τί εννοώ;

~~

~~

George Orwell και 1984.

Ένα αριστούργημα, το οποίο αριστούργημα περιγράφει ένα μελλοντικό κόσμο, τον δικό μας κόσμο.

Όταν διαβάσει κάποιος ο οποίος δεν έχει ιδέα για τον κόσμο που έφτιαξε ο George Orwell, όταν συνδυάσει χρονολογία γραφής του βιβλίου και τα όσα έχουν επαληθευτεί από αυτά που περιγράφει, θα ανατριχιάσει.

Μα γιατί;

Επειδή ότι συμβαίνει τώρα, ότι συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παντού, έχει ήδη γραφεί εκεί μέσα.


Πότε θα εφαρμοστεί η νέα αυτή πραγματικότητα του διαδικτύου; Άγνωστο. Το σίγουρο είναι ότι θα εφαρμοστεί.

Θα μας επηρεάσει όλους; Σίγουρα.

~~

Από το μικρότερο και πιο μηδαμινό θέμα μπορεί να ξεπηδήσει μια καινούργια πραγματικότητα την οποία, με το πέρασμα των χρόνων, θα βλέπουμε σαν κανονικότητα.

Να επαναλάβω ότι η πιο τρελή ιστορία σε μυθιστόρημα δε φτάνει ούτε κατά διάνοια την πραγματική ζωή μας.


Και μακάρι να βγούμε ψεύτες όσοι ανησυχούμε με τέτοιες ενέργειες.

~~

~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts