| |

Jonny Lipford – Covers με Ινδιάνικο Φλάουτο

Το Ινδιάνικο Φλάουτο έχει έναν αναγνωριστικό ήχο. Έχει, για εμένα προσωπικά, τον πιο αναγνωριστικό και χαρακτηριστικό ήχο που θα μπορούσε να έχει ένα μουσικό όργανο.

Για πολλούς, το Ινδιάνικο Φλάουτο περνά απαρατήρητο. Για κάποιους πάλι που έχουν ακούσει τον ήχο του, περνά αδιάφορος.

Πρέπει να έχεις έναν έρωτα για την κουλτούρα αυτού του λαού ώστε να εκτιμήσεις τον ήχο των παραδοσιακών του οργάνων. Ο ήχος της μουσικής των Γηγενών ανέκαθεν, από όταν είχα δει για πρώτη φορά τον Τελευταίο Των Μοϊκανών, με ταξίδευε.

Σε μέρη που δε γνώριζα και δε γνωρίζω ακόμη εάν υπάρχουν.

~~{}~~

Σε μια εσωτερική αναζήτηση λοιπόν, ενώ είχα καθίσει σπίτι με ανοιχτό τον υπολογιστή, επέλεξα μια playlist με τίτλο “Native American Flute” και την άφησα να παίζει.

Εντελώς συμπωματικά, άρχισε να παίζει στο σκοπό του φλάουτου, ένα γνωστό κομμάτι. Κοίταξα μηχανικά την οθόνη και είδα ένα παλικάρι να έχει στα χέρια του ένα Ινδιάνικο Φλάουτο και να μεγαλουργεί μουσικά με αυτό.

Το όνομα του είναι Jonny Lipford. Έχει ένα κανάλι στο youtube όπου ανεβάζει covers τραγουδιών. Μεταξύ άλλων videos.

Εννοείται ότι χάθηκα στον κόσμο που μου άνοιξε.

Και για να έρθουμε στο θέμα του κειμένου, είπα και σκέφτηκα: Γιατί όχι;

Θα παρουσιάσω μια πεντάδα κομματιών  του Jonny που μου άρεσαν υπερβολικά πολύ. Η καλή μουσική πρέπει να ακούγεται και να μοιράζεται.

Οπότε ξεκινάμε.

~~{}~~

Από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του Bob Marley. Εντάξει, και των Wailers.

Ο ήχος του φλάουτου εδώ κάνει το κομμάτι να ακούγεται ακόμη πιο διασκεδαστικό και χαρούμενο. Από ότι ήδη είναι. Το κατάφερε.

Κάτι δύσκολο θαρρώ, καθώς νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τον ήχο του φλάουτου με κάτι γκρίζο.

Σκέψου ότι ο ήχος έχει συνοδέψει ανθρώπους που εκδιώχθηκαν, σφαγιάστηκαν άλλες φορές, κακοπέρασαν.

Και εξαφανίστηκαν.

~~{}~~

Εδώ ακούμε ένα κλασικό κομμάτι που όλοι μας το έχουμε αγαπήσει ανά καιρούς. Ένα από τα διαμάντια της μουσικής, εάν κάποιος με ρωτά. Όλη η πίκρα και η αμεσότητα των στίχων, βαραίνει με τον ήχο του Φλάουτου.

Όμως ταυτόχρονα, όταν το ακούσεις και του δώσεις την προσοχή που πρέπει, σου αγαλλιάζει την ψυχή. Και τότε δε γίνεται να ακούσεις το original ξανά.

Σου μένει στο μυαλό και στο αυτί, αυτό το cover.

~~{}~~

Όταν βγήκε το cover από Disturbed, πολλοί είπαμε ότι είναι καλύτερο από το πρωτότυπο. Και ναι, σε γενικές γραμμές, οι Disturbed απογείωσαν το συγκεκριμένο κομμάτι.

Κι εκεί που λες ότι δε θα κλάψω ξανά με αυτό, ότι οι Disturbed είναι οι τελευταίοι που με έκαναν να νιώσω χάλια, έρχεται ο Jonny. Έρχεται με το Ινδιάνικο Φλάουτο να σου δώσει μια γερή σφαλιάρα και να σου πει: Εμένα με άκουσες;

Άκου.

Κι εσύ ακούς. Και κλαις. Για ακόμη μια φορά, με ένα κομμάτι σχεδόν μισού αιώνα.

~~{}~~


Επίλογος με δύο κομμάτια γηγενών για Ινδιάνικο Φλάουτο:


Θα κλείσω κάπως διαφορετικά το σημερινό κείμενο.

Τα τελευταία δύο κομμάτια είναι πιο παραδοσιακά. Στο κανάλι του Jonny Lipford μπορεί ο καθένας να ακούσει κομμάτια σε ρυθμούς Ινδιάνικους.

Αυτός εν τω μεταξύ, είναι ένας τόσο λάθος όρος, τον οποίο όλοι μας χρησιμοποιούμε λανθασμένα ακόμη και σήμερα.

Επίτηδες δεν ανέφερα κάτι για την ιστορία των Γηγενών Αμερικάνων και την ολοκληρωτική τους, σχεδόν, εξόντωση. Εδώ γράφουμε για μουσική και μόνο για μουσική. Ένα που πρέπει να θυμόμαστε: το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της ιστορίας, το υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι από τους πολιτισμένους Ευρωπαίους.

Ας μας μείνει κι ας μην το ξεχάσουμε ποτέ.

~~{}~~

Ένα επικό μουσικό ταξίδι που δίνει τη βαρύτητα που πρέπει όταν θες κάτι να χαθείς στη σκέψη σου. Αλλά συνάμα να αναλογιστείς και τη ζωή σου και να δράσεις.

~~{}~~

Δεν έχω να προσθέσω κάτι για το παραπάνω. Απλά ακούστε, ταξιδέψτε και σκεφτείτε.

Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε όμως και όντα που φοβόμαστε το διαφορετικό, το αντίθετο του δικού μας εαυτού. Έτσι, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, η φύση και το σύμπαν, όταν υπάρχει το διαφορετικό απέναντι, το βλέπουμε πάντοτε σαν απειλή.

Ποτέ σαν φίλο ή φίλη.

Εμείς είμαστε αρκετά ώριμοι να γείρουμε την πλάστιγγα προς την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε γείρει από καιρό. Σωστά;

Εάν κάποιος θέλει να ρίξει μια ματιά στη δουλεία του Jonny με το Ινδιάνικο Φλάουτο, ας ακολουθήσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.jonnylipfordmusic.com/

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts