Μητέρα γράφει για μητέρα

Η μητέρα είναι αυτή που μας ανάστησε μέσα από τα σπλάχνα της.

Με άδολη στοργή και ανυπόκριτη αγάπη, με αμέτρητους κόπους και μεγάλες θυσίες φροντίζει για τα παιδιά της. Τα λατρεύει και η καρδιά της μαντεύει ακόμη και τους πιο κρυφούς πόθους αλλά και τις λαχτάρες τους.

Μωρά τα νανουρίζει και τα ησυχάζει με το φιλί της. Αυτή με τη ζωή της βάζει γερά θεμέλια που πάνω τους ύστερα χτίζεται το οικοδόμημα της ηθικής τους προσωπικότητας.

Στη μητέρα όλοι χρωστάμε όχι μόνο το φυσικό, μα και το ηθικό αλλά και το πνευματικό είναι.

Μπορούμε να φανταστούμε ένα σπίτι από το οποίο λείπει η μορφή της μητέρας; Εγώ τουλάχιστον δυσκολεύομαι.

Ίσως επειδή για εμένα η μητέρα μου είναι το παν και νιώθω πως δεν θα μπορούσα να ζήσω ούτε στιγμή χωρίς αυτή. Αλλά μήπως το ίδιο δεν νιώθουν και όλα τα παιδιά, έστω κι αν ένας εγωισμός δεν τους αφήνει πολλές φορές να το εκδηλώσουν;

Από την βρεφική ηλικία και μέχρι τα βαθειά γηρατειά, μέχρι η τύχη να γυρίσει ή τα χρόνια να τους  στερήσουν εκείνη  που χαρακτηρίζεται ως το γλυκύτερο και  το πλέον απαραίτητο πρόσωπο για τον καθένα, μήπως δεν νιώθουν την ίδια ανάγκη να της αποταθούν και να ζητήσουν μια συμβουλή;

Ίσως να είναι λίγο εγωιστικό το ότι αποδίδω τα πάντα στην μητέρα, αλλά νιώθω καλά πως αυτή είναι η δεσπόζουσα μορφή και μέσα στο σπίτι αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.

Έχουμε πολλά παραδείγματα οικογενειών οι οποίες μετά τον θάνατο της μητέρας ή την απομάκρυνση της για διάφορους λόγους από το σπίτι, καταστράφηκαν.

Ενώ αντιθέτως, οι μητέρες στην απουσία του πατέρα στην οικογένεια στάθηκαν βράχοι ακλόνητοι και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα ανάθρεψαν  για να συνεχίσουν να υπηρετούν μια πρέπουσα κοινωνία.

Πάντα η μητέρα είναι η πρυτανεύουσα μορφή, το σταθερό θεμέλιο της κοινωνίας.

Αυτή βρίσκεται πολύ πιο κοντά στα παιδιά της, τα νιώθει περισσότερο, δείχνει κατανόηση ακόμη και για τις πιο παράλογες πράξεις τους.

Από ενάρετες και ευσεβείς μητέρες βγαίνουν σπουδαία παιδιά και έχουν μια εξέχουσα θέση στην κοινωνία. Η μητέρα είναι αυτή που πρώτη μαθαίνει στο παιδί της τους τρόπους και την θέση την οποία πρέπει να κρατά έναντι του κοινού.

Δεν έχει σχέση αν μια μητέρα είναι αγράμματη. Μπορεί κάλλιστα να παιδαγωγήσει το παιδί της δίνοντας του τις απαραίτητες συμβουλές. Είναι πάντα ένας άριστος πρακτικός οδηγός.

Πολλοί είναι οι ποιητές και οι λογοτέχνες που έγραψαν υπέροχα ποιήματα, διηγήματα, και άλλα λογοτεχνήματα ψάλλοντας τον μεγάλο ρόλο και την υψηλή αποστολή της μητέρας στην κοινωνία.

 

( Ατόφιο κείμενο έκθεσης  μητέρας  Κωστικόθορα,  γραμμένο αρκετά χρόνια πριν)

 

 

Μοιραστείτε το:

Similar Posts