| |

Ο Μιθριδάτης έσκασε σαν Sith

Ίσως ένας από τους πιο παρεξηγημένους Έλληνες ράπερς, ο Μιθριδάτης θα μιλήσει όταν πρέπει να μιλήσει.

Μετά τη solo καριέρα του, είναι η αλήθεια πως η φωνή του και η πένα του μας λείπουν. Λείπουν από την εγχώρια μουσική βιομηχανία.

Λείπουν από την ελληνική hip-hop σκηνή. Η κληρονομιά που μας άφησαν τα Ημισκούμπρια είναι βαριά και μεγάλη.

Ακόμα κι αν κάποιοι της παλιάς σχολής δεν την αναγνώρισαν ποτέ κι ούτε την αναγνωρίζουν μέχρι και σήμερα.

~~{}~~

~~{}~~

Ημισκούμπρια:

Τα Ημισκούμπρια ήταν μια γροθιά στη hip-hop κουλτούρα της δεκαετίας του ’90. Ο Μιθριδάτης ήταν ο νούμερο 2 του συγκροτήματος.

Ο Δημήτρης Μετζέλος ήταν ο νούμερο 1 και ο Πρύτανης βρισκόταν στην παραγωγή και στη  μίξη.

Οι τρεις τους κατάφεραν να μείνουν στο μυαλό και στην καρδιά μας, ακόμη και τόσο καιρό μετά την αποχώρηση τους από τα μουσικά δρώμενα.

Ο καθένας τους πλέον ακολουθεί μια solo πορεία. Είχα την τύχη κάποτε να μιλήσω στο Μετζέλο και να του εκφράσω τις ευχαριστίες μου.

Λόγω των Ημισκουμπρίων, πολλοί άνθρωποι της γενιάς μου ξεκίνησαν να ακούν ελληνόφωνο hip-hop. Θα ήθελα να συναντήσω και τον Μιθριδάτη, όμως ακόμη δεν το κατάφερα.

Ίσως να το καταφέρω στο μέλλον.

~~{}~~

Ο Μιθριδάτης κυκλοφόρησε το κομμάτι “Darth Mith“, με αναφορά, όπως είναι εμφανές, στον κόσμο του Star Wars.

Ας πάρουμε μια ιδέα του κομματιού κι ας μελετήσουμε όσο μπορούμε μερικούς από τους στίχους του:

~~{}~~

Ο Μιθριδάτης για ακόμη μια φορά μας δείχνει ότι η στιχουργία είναι το παν στο hip-hop.

Βεβαίως, η παραγωγή του ιδίου και του Μιχάλη Παπαθανασίου απογειώνει το κομμάτι.

Επικό intro, βαρύ μπάσο και beat και μια old school μελωδία με φρέσκια ακουστική παράλληλα.

~~{}~~

Υπόθεση / Σενάριο / Θεματολογία κομματιού

Η εξιστόρηση του κομματιού, περιλαμβάνει το μανιφέστο ενός Sith άρχοντα, ο οποίος έχει καταλάβει τη δύναμη της σκοτεινής πλευράς και πλέον αρνείται να κάνει πίσω.

Ο καιρός των Jedi έχει περάσει κι έτσι νιώθει την  ανάγκη να βγει από τις σκιές και να αναλάβει δράση. Γνωστοποιεί την παρουσία του.

Δηλώνει μεγαλοφώνως ότι οι Sith και η Αυτοκρατορία βρίσκονται ακόμη εδώ, όσο κι αν μερικοί θέλουν να πιστεύουν ότι εξαφανίστηκαν. Όσο κι αν μερικοί αφελείς πιστεύουν ότι η Αυτοκρατορία καταστράφηκε.

“Ήρθε ο Darth Mith / Όλοι οι κλώνοι προσοχή, όταν σκάει Sith”

Ένα Ρεφρέν το οποίο βάζει στη θέση τους αυτούς που πρέπει να βάλει.

~~{}~~

~~{}~~

Αν το ακούσουμε με άλλο mindset, η εξιστόρηση αφορά έναν old school hiphoper που βάζει στη θέση τους όσους πιστεύουν ότι ανήκουν στη hip-hop σκηνή.

Πικάντικοι στίχοι δείχνουν ότι ο Μιθριδάτης, όπως κάθε παλιός που σέβεται τον εαυτό του, έχει ενοχληθεί από την τροπή που έχει πάρει το ελληνικό hip-hop σήμερα.

Βεβαίως, οι νύξεις για παλιές έριδες δε λείπουν από το κομμάτι.

Η έλλειψη της πίστης στον Ημισκουμπρισμό είναι πως να σου το πω, κάπως ενοχλητικό”

Με αυτό το κομμάτι ο Μιθριδάτης ρίχνει ένα χαστούκι σε όσους αμφέβαλαν για την ταυτότητα της μπάντας ήδη από τα πρώτα της χρόνια.

Αναφέρεται στους πρώτους και ατόφιους mcs της χώρας μας, οι οποίοι τότε δεν λάμβαναν σοβαρά υπ’ όψιν τους τα Ημισκούμπρια.

Κακώς, πολύ κακώς.

~~{}~~

Γενικά, πρόκειται για ένα γεμάτο κομμάτι. Είναι μια ευκαιρία για όποιον δεν έχει ασχοληθεί με τα Ημισκούμπρια να το κάνει. Είναι μια ευκαιρία για όποιον δεν έχει ακούσει Μιθριδάτη να το κάνει.

Είναι μια ευκαιρία για όποιον δεν έχει δει Star Wars να το κάνει. Αμέσως. Και μιλάω εγώ, που ανακάλυψα το συγκεκριμένο σύμπαν μόλις φέτος.

Τώρα, ελπίζουμε σε μια καινούργια ολοκληρωμένη δουλειά του. Λέτε να μας απογειώσει ο Μιθριδάτης πριν βγει η χρονιά; Ή να το αφήσει για την επόμενη; Μακάρι να βγάλει το οτιδήποτε, εμείς θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε.

Στάση προσοχής! Έσκασε ο Sith.

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts