|

Πέντε Metal Ballads που αγαπήσαμε

Αυτή τη φορά, έχουμε μπει στη Metal. Μία πεντάδα φωτιά και αγαπημένη μου. Let’s Roll bitches, ή Ορμάτε Ωρέ (στα Κοζανίτικα).

Οι δεκαετίες ’80 και ’90 μας άφησαν κληρονομιά τις Metal Ballads. Ένα από τα  σημαντικότερα παρακλάδια – είδη της metal μουσικής.

Ένας ήχος που όσα χρόνια και να περάσουν, μας αγγίζει. Ακόμη κι αν πολλοί από εμάς δεν ήμασταν γεννημένοι τον καιρό που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε.

Κι αυτή είναι και η ομορφιά της συγκεκριμένης μουσικής. Αυτή είναι και η ομορφιά των Metal Ballads.

Ο διαχρονικός τους ήχος και η θεματολογία τους μιλάει στην ψυχή του καθένα.

Στη δικιά μας, που ήμασταν απλά ιδέες στα μυαλά των γονιών μας, αλλά και στους γονείς μας που ακολουθούσαν από κοντά όλη τη metal σκηνή.

Όπως και σε κάθε άλλη παρουσίαση κομματιών, ξεχώρισα μια πεντάδα από Metal Ballads που μιλά στην καρδιά και στην ψυχή μου.

Από καλλιτέχνες οι οποίοι συνεχίζουν ακόμη και σήμερα κι από άλλους οι οποίοι έχουν από καιρό αποσυρθεί.

Όμως ο γλυκός ήχος της μπαλάντας που άφησε ο καθένας τους στο μουσικό στερέωμα θα μείνει για πάντα στο μυαλό και στο πεντάγραμμο μας.

~~{}~~

Ένα είναι σίγουρο κι ας με συγχωρέσουν οι λάτρεις του Ozzy: πρόκειται για τον πιο τυχερό άνθρωπο στον κόσμο. Βρέθηκε στο σωστό μέρος τη σωστή χρονική στιγμή. Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι φωνητικά δεν ήταν ποτέ κάτι το ιδιαίτερο.

Ναι, συγγνώμη αδέρφια μεταλλάδες, αλλά να λέμε και την αλήθεια.

Η  Lita Ford από την άλλη, έβγαλε το παραπάνω κομμάτι μαζί του. Και έγινε και το μεγαλύτερο hit της.

Η ιστορία λέει πως οι δυο τους έγραψαν τους στίχους του κομματιού ένα βράδυ σε ένα στούντιο ηχογράφησης ενώ ήταν μεθυσμένοι ως το τέρμα. Κάτι φυσιολογικό για εκείνη την εποχή για τους δυο αυτούς “άστατους” χαρακτήρες.

Όμως πρόκειται για μία από τις ωραιότερες Metal Ballads που έχουν γραφτεί ποτέ.

~~{}~~

Περνάμε σε μια διαφορετική μπαλάντα. Οι Skid Row παρουσιάζουν μια πραγματική ιστορία που είχαν διαβάσει σε μια εφημερίδα.

Η ιστορία του Ricky, ενός εφήβου ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση έχοντας σκοτώσει ένα φίλο του. Με ένα όπλο το οποίο νόμιζε ότι ήταν άδειο.

Το βίντεο και ο τίτλος του τραγουδιού παραπέμπουν αμέσως σε μια τέτοια κατάσταση.

Βία, εφηβεία, άγνοια, οπλοκατοχή, τιμωρία, αδικία, νιάτα χαμένα. Οι Skid Row έφτιαξαν το μεγαλύτερο τους hit, η ιστορία του Ricky μαθεύτηκε.

Και ίσως να επηρέασε κι άλλους εφήβους από το να πειραματιστούν με “άδεια” όπλα. Ίσως να σκέφτηκαν ότι δεν αξίζει να περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή και να τους κάνει τραγούδι μια metal μπάντα.

Από τις αγαπημένες μου Metal Ballads.

~~{}~~

Οι W.A.S.P. μου άρεσαν πάντα. Σε όλες τις εκφάνσεις τους σαν μπάντα. Αλλά όταν αποφάσιζαν να γράψουν μια μπαλάντα, τους αγαπούσα λίγο παραπάνω.

Εδώ έχουμε μια αγαπημένη εκτέλεση του Idol, το 1992. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω στο κομμάτι, μόνο να το ακούσει όποιος δεν το έχει ακούσει. Να το προσέξει και είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψει.

Επειδή δεν είναι όλα όπως φαίνονται, δεν είναι όλοι απλά περίεργοι μαλλιάδες που τσιρίζουν ακατάληπτα και δεν έχουν να πουν κάτι.

Η μπάντα αυτή έχει περάσει με αυτή την εικόνα στο κεφάλι και στο μυαλό μεγάλου μέρους της metal κοινότητας. Κι όμως, ας της δώσουμε μια ευκαιρία. Της αξίζει να βρίσκεται στην πεντάδα με τις Metal Ballads που αγαπήσαμε και θυμόμαστε.

Ίσως να άξιζε και την πρώτη θέση.

~~{}~~

Περνάμε στο 1986, μάλλον ταξιδεύουμε νοητά στο 1986. Οι Cinderella ηχογραφούν το Nobody’s Fool και περνάν για πάντα στο πάνθεον.

Ναι, έτσι ακριβώς έγινε και δεν υπερβάλλω καθόλου.

Μια glam/heavy metal μπάντα καταφέρνει τόσα χρόνια μετά να έχει δημιουργήσει ίσως την ωραιότερη μπαλάντα για αγάπη που έχει γραφτεί ποτέ.

Οι Metal Ballads έχουν πλέον αρχηγό.

Ναι, ακόμη και οι άγριοι μαλλιάδες με σκουλαρίκια και τατουάζ, αγαπάνε. Και το πιο ωραίο είναι ότι το δείχνουν με τον κάθε τρόπο.

Αν και το σενάριο του βίντεο παραπέμπει απλά στην ιστορία μιας θαυμάστριας της μπάντας, ακούμε τους στίχους του κομματιού.

Και καταλαβαίνουμε. Δώστε σημασία στους Cinderella, είχαν μια αξιοπρεπή πορεία και αξιόλογα κομμάτια.

~~{}~~

Να προλάβω όσους βιαστούν να βγάλουν το οποιοδήποτε συμπέρασμα: δεν είμαι fanboy του παραπάνω συγκροτήματος.

Απλά τους εκτιμώ για όσα έχουν προσφέρει.

Όμως, έγραψαν και την καλύτερη – ωραιότερη – επικότερη μπαλάντα που έχει ποτέ γραφεί.

Και μιλάμε βέβαια για το “Wanted Dead Or Alive”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1987. Όσοι άκουσαν πιτσιρικάδες το κομμάτι, σίγουρα φαντάστηκαν τον εαυτό τους με μακριά μαλλιά καβάλα σε μια Harley Davidson να ταξιδεύει στο άγνωστο.

Εγώ το έκανα κι ακόμη το κάνω όποτε το ακούω.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι της μπάντας, για εμένα. Ακουστικά, είναι από τα ωραιότερα τραγούδια που έχω ακούσει ποτέ.

Στιχουργικά, είναι από τα ομορφότερα που έχω διαβάσει. Σε σύνολο, είναι ένα αριστούργημα που ακόμη και σήμερα με ανατριχιάζει, όποτε το ακούω.

~~{}~~

Αυτές ήταν οι επιλογές μου για το tracklisting της εβδομάδας. Επειδή ο χώρος της metal είναι περίεργος, συνήθως όσοι τη γνωρίζουν προτιμούν αποκλειστικά  τα βαριά κομμάτια και τα βαριά συγκροτήματα.

Τέτοια κομμάτια είναι αδιάφορα για ένα μεγάλο ποσοστό των φίλων της metal μουσικής.

Πράγμα εγκληματικό.

Μακάρι να επηρεαστεί κάποιος και να μάθει έστω ένα κομμάτι από τα παραπάνω το οποίο δεν το γνωρίζει.  Γι αυτό γράφουμε για μουσική, για αυτό παρουσιάζουμε τραγούδια.

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts