|

Πέντε top games του PlayStation 1  

Η κονσόλα που μας άλλαξε σαν ανθρώπους ήταν το PlayStation 1. Παιχνίδια που μας έκαναν αυτό που είμαστε σήμερα, τα παίξαμε στην καλύτερη κονσόλα όλων των εποχών.

Μπορεί να έχουν εξελιχθεί οι κονσόλες και να έχουν φτάσει σε απίστευτο επίπεδο, αλλά δε μας νοιάζει. Εκείνη τη συγκεκριμένη συγκίνηση που έβγαζε το PlayStation 1 δεν τη νιώθουμε στις νέες κονσόλες.

Δεν βγάζουν τέτοια σήμερα, όπως λένε και οι υπερήλικες. Σα γέρος άρχισα να μιλάω – γράφω.

Θυμάμαι ακόμη τα demos που υπήρχαν μέσα σε περιοδικά για το PlayStation. Τα demos περιλάμβαναν καινούργια trailers καθώς και μικρά playthroughs παιχνιδιών που είχαν ήδη κυκλοφορήσει.

Απ’ όσα μπορώ να θυμηθώ, θα ξεχωρίσω πέντε trailers παιχνιδιών που άλλαξαν τη gaming ζωή μου. Όχι μόνο τη δική μου βέβαια, αλλά και πολλών άλλων φίλων του gaming.

Ας ταξιδέψουμε λοιπόν γύρω στα Είκοσι χρόνια πίσω κι ας θυμηθούμε πέντε από τα ομορφότερα trailers παιχνιδιών για το PlayStation 1.

~~{}~~

Ο βασιλιάς του fighting gaming στο PlayStation 1 ήταν το Tekken. Βλασφημία για το Street Fighter θα σκεφτεί κάποιος.

Τί να κάνουμε, ο Ryu δεν είχε την απήχηση του Jin στο Playstation 1. Όταν κυκλοφόρησε η Capcom το παραπάνω παιχνίδι, κάναμε ουρά στα videoclubs για να το δοκιμάσουμε.

Ήταν κάπου στο 1998. Πρώτη ημέρα στο videoclub, δεύτερη μέρα παρακαλούσαμε τους γονείς μας να μας το αγοράσουν. Οι χαρακτήρες μάς παρουσιάστηκαν και μάς συστήθηκαν.

Εννοείται ότι ξεχωρίσαμε απευθείας τον μετέπειτα πρωταγωνιστή της σειράς, τον Jin.

Και εννοείται ότι αγαπήσαμε απλά από το practice trailer τον Hwoarang.

Ένα παιχνίδι που ακόμη και σήμερα να το παίξεις, σου αφήνει την ίδια γεύση κι επιθυμία. Ή θα τους νικήσω όλους στο hard mode ή θα σπάσω όποιο χειριστήριο κρατάω.

~~{}~~

Από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια του PlayStation 1. Το Legacy of Kain: Soul Reaver είναι το δεύτερο παιχνίδι της σειράς.

Ακολουθεί την ιστορία του Raziel, ενός αξιωματικού του Kain, τον οποίο σκοτώνει ο Vampire Lord όταν ο Raziel τον ξεπερνά. Σε δύναμη.

Αν και σκοτώνεται, ανασταίνεται από τον Elder God σαν ένα στοιχειό.

Έτσι αναζητά εκδίκηση από τους πρώην συντρόφους του και από τον ίδιο τον Kain. Το Soul Reaver ήταν ένα από τα πιο αναμενόμενα παιχνίδια του 1999. Κι ένα από τα δυσκολότερα επίσης. Η σειρά δεν έκανε την αναμενόμενη επιτυχία, όμως ο Raziel έχει μείνει στη gaming ιστορία σαν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της.

Ας παραδεχτούμε ότι στην αρχή όλοι φοβόμασταν να παίξουμε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

~~{}~~

Μια εποχή για το PlayStation 1 ξεκίνησε με το παραπάνω παιχνίδι.

Μια survival-horror εποχή που συνεχίζει ακόμη και σήμερα.

Θυμάμαι την παραπάνω εισαγωγή σαν και τώρα. Θυμάμαι τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα της έπαυλης. Θυμάμαι τον κόσμο που αποκαλύφτηκε όταν άρχισα να εξερευνώ το κάθε δωμάτιο.

Το Resident Evil 1 κυκλοφόρησε το 1996.

Εγώ το έπιασα στα χέρια μου νομίζω το 1998.

Ο τρόμος μου συστήθηκε με το πρόσωπο των νεκροζώντανων ενώ προσπαθούσα να τον πολεμήσω με τα όπλα της Jill. Άγραφος νόμος των πιτσιρικάδων gamers τότε ήταν ένας: δεν παίζουμε το Resident Evil 1 το βράδυ.

Και τον τηρούσαμε όλοι το συγκεκριμένο νόμο.

Πρόκειται για ίσως το καλύτερο Resident Evil που κυκλοφόρησε για το PlayStation 1.

~~{}~~

Εδώ έχουμε ένα παιχνίδι που έχει παρουσιάσει μια από τις ωραιότερες ιστορίες που έχουν υπάρξει. Το Silent Hill παρουσιάστηκε στη ζωή μας το 1999. Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλάβαμε και πάρα πολλά την πρώτη φορά που το παίξαμε.

Μάλλον, δεν κατάλαβα και πάρα πολλά, ένας είμαι.

Με τα όσα αγγλικά μπορούσα τότε να μιλήσω και να ακούσω, συνέθεσα την ιστορία του παιχνιδιού. Και έμεινα αποσβολωμένος.

Η αναζήτηση του Harry Mason για την κόρη του ήταν το καθημερινό μου ορμητήριο μετά το σχολείο.

Το ατέλειωτο τρέξιμο όταν το ραδιόφωνο άρχιζε να βγάζει παράσιτα ήταν η μόνη επιλογή. Η μουσική του παιχνιδιού ήταν το καταφύγιο όποτε υπήρχε ένα cut-scene για να πάρω μια ανάσα.

~~{}~~

Αυτό. Θα μπορούσα να μην αναφέρω κάτι για το Metal Gear Solid 1. Δε χρειάζεται. Η Konami ήταν το Boss of all Bosses, από το παραπάνω παιχνίδι κι έπειτα.

Το 1998 ήταν η χρονιά που έβαλα το πρώτο από τα δύο cd του Metal Gear Solid 1 στο PlayStation 1. Τότε γνώρισα τον άνθρωπο-χαρακτήρα που θα αγαπούσα για τα επόμενα gaming χρόνια της ζωής μου. 

Τότε ο Soid Snake με πήρε από το χέρι και μου έμαθε τι σημαίνει Tactical Espionage Action. Ήταν η χρονιά που το Metal Gear Solid 1 είχε έρθει για να μιλήσει στην καρδιά όλων των gamers.

Ήταν η εξέλιξη των παιχνιδιών πριν αυτή η εξέλιξη έρθει.

Από την αποβάθρα στην εισαγωγή του παιχνιδιού, μέχρι και το “Daylight” στο τέλος του, έχει να “δώσει” σε όποιον δέχεται.

Πολλοί θα νομίζουν, ειδικά όσοι δεν έχουν παίξει κανένα Metal Gear, ότι πρόκειται για πολεμικό παιχνίδι.

Το ακριβώς αντίθετο, πρόκειται για βαθύ αντιπολεμικό παιχνίδι. Όλοι οι παραλληλισμοί του Hideo Kojima, όλοι οι βασικοί χαρακτήρες και όλο το σενάριο, αυτό φωνάζουν.

Ίσως στο μέλλον να προσπαθήσω να κάνω ένα review του παιχνιδιού που αγαπώ περισσότερο από όλα. Προς το παρόν αρκεί αυτή η παρουσίαση.

~~{}~~

PlayStation 1:

Αυτά ήταν τα παιχνίδια που μπόρεσα να σκεφτώ και να βάλω σε μια πεντάδα παρουσίασης. Οι μνήμες που τα συνοδεύουν είναι έντονες.

Τα συναισθήματα που προκάλεσαν στην παιδική ηλικία διαφέρουν από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Ένα τελευταίο που θα ήθελαν να υπογραμμίσω: ήμασταν τυχεροί όσοι προλάβαμε τη συγκεκριμένη gaming εποχή. Πάλι μιλάω – γράφω σαν γέρος.

Άρχισα να γερνάω και δεν το κατάλαβα.

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts