|

Summertime Sadness

Μουσική για καλοκαίρι, καλοκαιρινή νοσταλγία από Οκτώβρη μήνα. Όχι, δεν είμαστε όλοι οι αρθρογράφοι τόσο αψυχολόγητοι.

Αλλά μία στις τόσες μας χτυπάει μια παλαβομάρα στο κεφάλι.

Τώρα για παράδειγμα, ο ήλιος είναι ψηλά και ο καιρός δε θυμίζει σε καμία των περιπτώσεων Οκτώβρη. Περισσότερο Απρίλιο προς Μάιο θυμίζει. Αυτομάτως λοιπόν θυμίζει και καλοκαίρι. Και μάντεψε τι άλλο θυμίζει το καλοκαίρι;

Η μουσική. Ή μουσική που ακούγεται το καλοκαίρι.

Ή μουσική που ακούσαμε πρώτη φορά κάποιο καλοκαίρι. Ή μουσική που περιγράφει το καλοκαίρι.

Αυτή είναι η γενική ιδέα του σημερινού κειμένου, τέλος πάντων.

Θέλω να εστιάσω σε πέντε κομμάτια που μυρίζουν καλοκαίρι. Σε πέντε κομμάτια που έχουν την δική τους κατηγορία: “Καλοκαιρινή νοσταλγία”.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα έχεις ακούσει, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ξεκινάμε το ταξίδι στην καλοκαιρινή νοσταλγία.

~~{}~~

Πρώτη μας στάση είναι το 2000. Μακρινό ακούγεται, αλλά η μουσική του είναι σαν να γράφτηκε και να κυκλοφόρησε εχθές. Δύο άτομα από τη Γαλλία λοιπόν, οι Modjo, γράφουν και κυκλοφορούν το Lady.

Με την κυκλοφορία του κομματιού, το όνομα του σχήματος απογειώνεται. Το συγκρότημά, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Και έπειτα διαλύεται. Αλλά μας αφήνει το παραπάνω κομμάτι. Όποτε το ακούς γυρίζεις σίγουρα σε κάποιο καλοκαίρι, ίσως και στις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές με φίλους. Ή σε μια ανάμνηση κάποιου καλοκαιριού.

Το ακούς και τυλίγεσαι στην καλοκαιρινή νοσταλγία.

~~{}~~

Πάμε στο 2013 και στον αγαπητό Bob Sinclar. Το project του, “Paris by Night”, μάς σύστησε το παραπάνω κομμάτι. Μια ολόκληρη μέρα διασκέδασης και χαλάρωσης. Με την Alyona Ponomarenko σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Να είναι καλά η κοπέλα.

Εννοείται ότι το άκουσα πρώτη φορά στη Χαλκιδική σε κάποιο beach bar. Αλλά η διαφορά είναι ότι το κομμάτι δεν κούρασε καθόλου τα αυτιά μου. Είναι αξιοπρεπές και όσο διασκεδαστικό χρειάζεται να είναι.

Κιθάρα που ξεχωρίζει, μια μίξη που ακούγεται ευχάριστα και φωνητικά να σε ταξιδεύουν.

Ηλεκτρονική μουσική από τα παλιά.

~~{}~~

Δε θα μπορούσα να μη βάλω σε πεντάδα για καλοκαιρινή νοσταλγία ένα reggae κομμάτι. Και ποιος καταλληλότερος από τον Alpha Blondy για να μας φέρει στο μυαλό την μαγεία της reggae το καλοκαίρι.

Ακόμη, ποιος καλύτερος από τον Alpha Blondy για να μας κάνει να σκεφτούμε το καλοκαίρι.

Το παραπάνω κομμάτι το άκουγα υπερβολικά στο στρατό, τους καλοκαιρινούς μήνες της θητείας. Μέσα στη μουντάδα της θητείας, το κομμάτι έβγαζε μια αισιόδοξη πλευρά που χρειαζόμουν να ακούσω και να νιώσω.

Γιατί, αν και γράφω για καλοκαιρινή νοσταλγία, δεν ήμουν και δεν είμαι καταθλιπτικός άνθρωπος. Οι στίχοι που με κέρδισαν και με κράτησαν στον Alpha Blondy είναι οι ακόλουθοι:

“From the bible to the Coran / Revelation in jerusalem
Shalom salamalekoum

You can see christians, jews, and muslims
Living together and praying Amen

Let’s gives thanks and praises.”

~~{}~~

Υπάρχουν οι μουσικοί. Υπάρχουν οι καλλιτέχνες. Και μετά υπάρχει και ο Moby. Επίσης, υπάρχουν τραγούδια. Και μετά υπάρχει και το Porcelain.

Θα το είχα επιλέξει σαν το αγαπημένο μου κομμάτι όλων των εποχών, αλλά ακούω και hip-hop, οπότε δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αλλά το έχω στην τριάδα μου. Εδώ το έβαλα στην δεύτερη θέση, αν και θα άξιζε την πρώτη.

Μάλλον, είναι σαν να είναι νούμερο ένα στην καλοκαιρινή νοσταλγία.

Αλλά δεν είναι. Επειδή είναι στο νούμερο δύο. Καλά, σταματάω.

Το μάθαμε από την Παραλία του DiCaprio, από την Beach για την ακρίβεια. Υπέροχη ταινία, ότι πρέπει για καλοκαίρι και κατάθλιψη.

Ακόμη πιο υπέροχη από την ταινία, είναι η μουσική της. Και ποιο κομμάτι μας μάγεψε το 2000, όταν κυκλοφόρησε η ταινία;

Το Pure Shores από All Saints, θα μου πεις. Ναι, αλλά και το Porcelain από Moby.

~~{}~~

Summer Jam. Τόσο απλά και τόσο λιτά. Το κομμάτι που μας στοίχειωσε κάθε καλοκαίρι από την εφηβεία και μας στοιχειώνει μέχρι τώρα, τα γεροντάματα. Πέρασε αρκετός καιρός για να καταλάβω ότι δεν μου αρέσει.

Αλλά μου αρέσει το γεγονός ότι έχω συνδέσει μια εποχή με το συγκεκριμένο κομμάτι. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνο εγώ, όσο κι αν το κρύβουν αρκετοί.

Το Summer Jam είτε σου αρέσει είτε όχι. Ναι, το δέχομαι. Αλλά είτε σου αρέσει, είτε δε σου αρέσει, σου θυμίζει καλοκαίρι.

Σου φέρνει στο μυαλό ξενύχτια, τα πρώτα σου ξενύχτια. Τις βόλτες με τους φίλους και τις πρώτες μονομαχίες με τους γονείς σου επειδή άργησες να γυρίσεις σπίτι. Τα πρώτα φιλιά σου κάτι καλοκαιριάτικες νύχτες με την κοπέλα που σου άρεσε τότε. Σου φέρνει την καλοκαιρινή νοσταλγία στο χέρι, στο μυαλό και στην ψυχή.

Για αυτούς τους λόγους, το παραπάνω κομμάτι βρίσκεται στο νούμερο ένα.

~~{}~~

Summertime Sadness – Επίλογος:

Όπως και σε κάθε άλλο tracklisting, θα άφησα εκτός αρκετά κομμάτια που αφορούν καλοκαίρι και νοσταλγία. Ή καλοκαίρι, απλά.

Σίγουρα με τη μουσική που υπάρχει εκεί έξω και τους ανθρώπους που την ακούν δε θα συμφωνούμε σε όλα.

Αλλά πιστεύω πως αρκετοί άνθρωποι θα έχουν μια αντίστοιχη πεντάδα που τους θυμίζει κάποιο καλοκαίρι και κάποιες στιγμές που έζησαν.

Όμορφες και άσχημες.

Γιατί, ας μην ξεχάσουμε ποτέ και να θυμόμαστε πάντα αυτό:

Η μουσική είναι στιγμές.

~~{}~~

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts