|

Throwback σε Rammstein και Deutschland

Rammstein, μια μπάντα που ξέρει να πουλάει. Απλά πράγματα. Όχι με την άσχημη καπιταλιστική έννοια που παίρνει σαν βάση την κατανάλωση. Η μπάντα ξέρει να πουλάει τη μουσική της.

Το κάνει αρκετά χρόνια, αρκετά επιτυχημένα. Οι Rammstein είναι η μόνη μπάντα που κάνει καριέρα στην παγκόσμια μουσική σκηνή ενώ χρησιμοποιεί τη μητρική της γλώσσα.

Τα γερμανικά.

Κάτι που γνωρίζουν οι Rammstein, είναι να προκαλούν.

Χρόνια τώρα, μέσω των κομματιών τους και των videoclips τους, προάγουν τον αιχμηρό τους τρόπο σχολιασμού της πραγματικότητας.

Οι Rammstein είχαν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ως σεξιστές, άθεοι, αριστεριστές – αναρχικοί αλλά και άνθρωποι που προάγουν το ναζισμό.

Σαν νεοναζιστές. Οι Rammstein.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ίσως την πιο σκληρή γλώσσα για να καυτηριάσουν και να κατακρίνουν το οτιδήποτε απολυταρχικό.

Τόσο στη χώρα τους, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Κατηγορήθηκαν ως νεοναζί.

Και τώρα με την ευκαιρία, μετά την κυκλοφορία του Deutschland,  ο διαδικτυακός κόσμος άρχισε να κατηγορεί και πάλι τους Rammstein.

Αλλά ας δούμε το νέο videoclip και ας το σχολιάσουμε μετά:

~~{}~~

~~{}~~

Το πρώτο που βλέπουμε και ακούμε, είναι ο τίτλος του κομματιού. Deutschland, δηλαδή Γερμανία. Απίστευτο το γεγονός ότι αυτό δεν το έλαβαν υπ’όψιν τους οι περισσότεροι που κατηγορούν.

Δηλαδή, από τα όσα Γερμανικά δεν ξέρεις ή ξέρεις, μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνεις ότι το κομμάτι αναφέρεται στη Γερμανία.

Τώρα, αν δεν το έχεις καταλάβει, υπάρχει και το videoclip, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις.

Εννιά λεπτά είναι, μπορείς να τα θυσιάσεις από τον πολύτιμο σου χρόνο, να δεις το περιεχόμενο και έπειτα να αποφασίσεις αν αξίζει το κομμάτι ή όχι.

Αλλά όχι, μια σκηνή από ένα teaser είναι αρκετή για να ξεσηκώσει τους ειδικούς του διαδικτύου.


Το Deutschland και οι Rammstein περιγράφουν την πορεία της Γερμανίας ανά την ιστορία. Αυτό και μόνο αυτό.

Από τα αρχαία χρόνια της μέχρι και τα χρόνια που ζούμε. Και φτάνει ως ένα βαθμό και σε ένα άμεσο μέλλον.

Όλος ο κόσμος ο οποίος αντέδρασε στο παραπάνω κομμάτι, είδε τη σκηνή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί λοιπόν, τρεις κρατούμενοι, ένας Εβραίος πολιτικός κρατούμενος, ένας ομοφυλόφιλος κι ένας Εβραίος κρατούμενος με το κλασικό κίτρινο αστέρι βρίσκονται στην αγχόνη.

Αυτή η εικόνα ήταν αρκετή για τους αδαείς να βγάλουν αμέσως ένα συμπέρασμα το οποίο δεν ισχύει.

“Οι Rammstein προάγουν το ναζισμό.”

Βέβαια, οι ίδιοι δεν παρατήρησαν ότι στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι σκοτώνουν τους ναζί που τους περιτριγυρίζουν.

Όχι παιδιά, οι Rammstein στο Deutschland παρουσιάζουν τις μαύρες περιόδους της γερμανικής ιστορίας. Σταυροφορίες, τείχος του Βερολίνου, θρησκεία και αχόρταγοι εκπρόσωποι της, ναζισμός, ολοκαύτωμα.

Δε θα μπορούσε να λείπει το ολοκαύτωμα των Εβραίων από το κομμάτι. Και οι άνθρωποι αξίζουν ένα μεγάλο Μπράβο που περιέλαβαν το ολοκαύτωμα σε αυτό.

Ειδικά τη στιγμή που το κομμάτι ονομάζεται Deutschland.


Η Γερμανία

Στο “ρόλο” της Γερμανίας, βρίσκουμε τη Ruby Commey, μια μαύρη γυναίκα. Αλλά αυτό δεν το σχολίασε κανείς, το γεγονός ότι η ίδια η Γερμανία ενσαρκώνεται από μια μαύρη γυναίκα.

Τη βλέπουμε να είναι παρούσα σε όλες τις ιστορικές αναφορές στο videoclip και να διατάζει – οδηγεί τους ανθρώπους. Αλλά και να πληγώνεται από τους ανθρώπους. Μια μεγάλη σκηνή του Deutschland, βλέπουμε όταν η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τα γονατισμένα μέλη της μπάντας.

Ένας τεράστιος συμβολισμός για τη σχέση του Γερμανού  με τη χώρα του. Αλλά όχι, δεν μας ενδιαφέρει αυτό, πρέπει να κατηγορήσουμε τους Rammstein.

Όσον αφορά τους στίχους του Deutschland, δεν ακούστηκαν ή δε διαβάστηκαν από κανέναν. Πραγματικά το πιστεύω.

Ειδικά για όσους βιάστηκαν να βγάλουν το παραπάνω συμπέρασμα περί ναζισμού, μετέφρασαν κυριολεκτικά το Deutschland über allen. Γερμανία υπεράνω όλων.

Για όνομα του Θεού, πραγματικά.


Συμπέρασμα:

Το πιο αστείο είναι ότι όσοι κατηγορούν τους Rammstein, φτάνουν να κατηγορούν και τη metal – rock. Με την ίδια ακριβώς “κατηγορία.”

Μετά από όσα είδαμε τελευταία στη χώρα μας με τους Rotting Christ, το περιμέναμε είναι η αλήθεια.

Τελικά τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται παντού στον πλανήτη.

Ο κόσμος τείνει να κατακρίνει ότι δεν κατανοεί, αυτό το γνωρίζουμε. Όσο περνάν τα χρόνια, αντί να προχωράμε μπροστά σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι, τρέχουμε προς τα πίσω.

Για πολλούς μπορεί να είναι κάτι το μηδαμινό η παραπάνω κατακραυγή στους Rammstein και στο metal. Για άλλους μπορεί να είναι κι ένα καμπανάκι κινδύνου. Ένα καμπανάκι το οποίο προειδοποιεί για περίεργες ημέρες που έρχονται.

Για όποιον δεν άκουσε το Deutschland, ας το ακούσει διαβάζοντας τα  lyrics του. Έπειτα, ας συνδυάσει αυτό που διάβασε με το videocip. Θα κατανοήσει καλύτερα το κομμάτι.

Υ.Γ. : Ένα μεγάλο μπράβο για το piano cover του Sonne στο τέλος του Deutschland.

~~{}~~

Μοιραστείτε το:

Similar Posts